قوز قرنیه یک اختلال بینایی است که در آن، سطح قرنیه از حالت صاف و منحنی به حالت نازک، نامنظم و مخروطی تغییر شکل پیدا میکند. این شکل غیر طبیعی، از ورود نور به چشم و تمرکز یافتن آن روی شبکیه جلوگیری میکند و باعث خطا در دید میشود. قوز قرنیه در مراحل ابتدایی، موجب تاری دید و اختلال خفیف بینایی میشود و حساسیت به نور را افزایش میدهد. این علائم، اغلب در اواخر دهه دوم یا دهه سوم زندگی شروع میشوند. هرچه قوز قرنیه شدت پیدا میکند، قرنیه بیشتر تخریب میشود و بینایی بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره استفاده از لنزهای طبی و قوز قرنیه با لنز مارکت همراه باشید.
علائم و نشانه های قوز قرنیه
اغلب تشخیص قوز قرنیه به موقع اتفاق نمی افتد زیرا پیشرفت این بیماری در یک پروسه زمانی طولانی سپری می شود و خود را بروز نمی دهد. اما ممکن است. در بعضی از افراد این بیماری با آستیگماتیسم و یا نزدیک بینی همراه باشد و در پی آن باعث تاری و عدم وضوح دید فرد می گردد. یکی دیگر از علائم شایغ قوز قرنیه هاله بینی و حساسیت به نور می باشد. پس با بروز این علائم حتما به پزشک مرحعه نمایید تا اقدامات لازم صورت گیرد.
علت ابتلا به قوز قرنیه چیست؟
ابتلا به قوزقرنیه یا کراتوکونوس دلیل مشخصی ندارد. ولی ممکن است برخی ازعوامل مثل ژنتیک (البته این بیماری موروثی نیست) محیط و یا ابتلا به برخی از بیماری ها در ایجاد این بیماری بی تاثیر نباشند. با آنکه مالیدن چشم به عنوان علت ابتلا به قوز قرنیه به شمار نمی آید اما می تواند بر روند پیدایش این بیماری کمک کند. همچنین توصیه می شود افرادی که مبتلا به این بیماری هستند نیز از مالدین چشم خود بپرهیزند زیرا باعث تشدید و آزار بیمار خواهد شد.
روشهای درمان قوز قرنیه
روش درمان قوز قرنیه بستگی به علائم آن دارد. اگر علائم خفیف باشند، دید بیمار با استفاده از عینک اصلاح میشود. ممکن است بیمار بعدها برای حفظ سطح بینایی قابل قبول، نیاز به استفاده از لنزهای تماسی سخت پیدا کند. بعضی از روشهایی که متخصصان چشم برای درمان قوز قرنیه پیشنهاد میکنند. در صورتی که قوز قرنیه عود پیدا نکرده باشد می توان برای درمان آن از عیتک یا لنز سافت (نرم) استفاده کرد. البته استفاده از عینک برای فرد وضوح دید ایجاد نمی کند و بهتر است از همان لنز استفاده شود. اما در صوتی که کراتوکونوس شدت یافته باشد بایستی از لنز سخت هیبریدی اسکرال یا مینی اسکلرال و …. استفاده کرد تا به دید بهتری دست یافت.
لنز طبی برای قوز قرنیه (کراتوکونوس)
با توجه به اینکه استحکام قرنیه کم و بافت آن از لحاظ ساختار کلاژنی ضعیف است، بر اثر برخی عوامل، فشار بر سطح چشم افزایش مییابد و انحنای طبیعی بافت قرنیه تغییر میکند. این باعث بیشتر شدن میزان انحنای قرنیه به سمت بیرون میشود که در اصطلاح به آن بیماری قوز قرنیه میگویند.
اگر مشخص شده که چشم شما به قوز قرنیه مبتلاست و با عینک طبی هم نمیتوانید مشکل بینایی خود را اصلاح کنید، توصیه میکنیم از لنزهای طبی استفاده کنید که یه طور مخصوص برای شکل نامتناسب و غیر عادی قرنیه ساخته شده است. این لنزها دارای سطح یکپارچه و بدنهی نرم هستند و میتوانند نور را به گونهای متمرکز کنند که فوکوس واضحتری از تصویر را روی شبکیه چشم شکل دهد.
در حال حاضر لنزهای متنوعی مخصوص بیماران قوز قرنیه عرضه میشود که از جمله میتوان به مدلهای زیر اشاره کرد.
انواع لنز طبی برای قوز قرنیه
لنزهای تماسی نفوذپذیر به گاز (GP):
برای قوز قرنیه شدید یا متوسط، بسیاری از متخصصان لنز مدلهای سخت نفوذپذیر به گاز را برای بیمار تجویز میکنند.
لنزهای تماسی نفوذپذیر به گاز (RGP) :
از نوعی پلاستیک بسیار بادوام ساخته میشوند که قابلیت انتقال و عبوردادن اکسیژن را دارند. به همین خاطر این لنزها بزرگتر از نمونههای PMMA طراحی میشوند. به این مفهوم که بسیار بهتر در چشم نشسته و احتمال افتادن و جابهجایی آنها کمتر خواهد بود. لنزهای RGP اغلب دقت دید بالاتری هم دارند. این در حالیست که پایداری بالا و رسوبپذیری کمتری نسبت به لنزهای نرم خواهند داشت.
کانتکتهای GP شکل خود را در چشم حفظ میکنند و شکل قرنیه را به خود نمیگیرند. به همین خاطر تاری دید که ناشی از شکل غیرطبیعی قرنیه است را از بین میبرد و به بیمار کمک میکند تا دید واضحی داشته باشد.
لنزهای تماسی Piggybacking:
گاهی اوقات، لنزهای GP برای فردی که به بیماری قوز قرنیه مبتلاست دید بسیار واضحی ایجاد میکند اما پوشیدن این کانتکتها برای فرد آسان نیست و احساس ناراحتی در او به وجود میآورد. به همین خاطر نمیتواند در تمام طول روز از این نوع لنز بهره بگیرد.
در چنین مواقعی، از تکنیکهای فیت کردن لنز در چشم استفاده میکنند که piggybacking نام دارد. در این حالت، بیمار یک لنز تماسی نرم در چشم میگذارد و سپس روی آن یک لنز سخت نفوذپذیر به گاز میپوشد.
لنز نرم زیرین همانند یک تشک نرم برای لنز سخت نقش ایفا میکند تا ناراحتی و سختی ناشی از لنز جی پی را تا حدی از بین ببرد. البته پوشیدن دو لنز روی هم باعث میشود اکسیژن به سطح چشم نرسد.
لنزهای تماسی Scleral:
گاهی اوقات از حدقه بیرون زدن سطح قرنیه در کراتوکونوس این اجازه را به متخصص نمیدهد تا برای بیماری لنز سخت نفوذپذیر به گاز تجویز کند. به این خاطر که شکل نامعمول قرنیه باعث میشود تا لنز با هر بار پلک زدن از چشم بیرون بپرد.
در چنین مواقعی اغلب لنز GP با قطر بسیار بزرگ تجویز میشود که اصطلاحا لنز تماسی Scleral نامیده میشوند. لنز اسکرال روی صلبیه چشم قرار میگیرد و سطح ناهموار قرنیه را پوشش میدهد. بعلاوه این لنزها به این خاطر که اندازه بزرگتری دارند بسیار راحتتر در چشم هستند و فشاری که لنز سخت معمولی ایجاد میکنند را ندارند و یکی از مناسبترین لنز طبی برای قوز قرنیه است.
لنزهای تماسی هیبریدی:
لنز تماسی هیبریدی نیز دارای قطر زیادی است که یک بخش مرکزی نفوذپذیر به گاز دارد و اطرافش از جنس هیدروژل سیلیکونی نرم است. هدف از طراحی چنین لنز دو گانهای این است که وضوح و دقت دید لنزهای سخت را با راحتی پوشش لنزهای نرم ادغام کنند تا بیمار هم راحت باشد هم مشکل بیناییاش برطرف شود.
لنزهای هیبریدی همچنین برای اصلاح نزدیک بینی، دور بینی و آستیگماتیسم هم مورد استفاده قرار میگیرند.
لنز تماسی نرم برای کراتوکونوس (قوز قرنیه):
امروز علم به حدی پیشرفت کرده که میتوانید لنز نرم هم برای چشمی که قوز قرنیه دارد استفاده کنید. البته در صورتی که این بیماری خفیف و متوسط باشد. این لنزها باید مخصوص چشم بیمار طراحی و ساخته شوند و استفاده آنها از لنزهای سخت نفوذپذیر به گاز بسیار راحتتر است.
لنزهای هارد به دلیل برخورداری از نفوذ گاز زمانی که قرنیه بیش از حد نازک می شود و حاد می شود قابلیت اصلاح آستیگماتیسم و تاری دید را دارند و کمک زیادی به درمان قوز قرنیه می کند. قرار گرفتن لنز هارد بر روی قرنیه ای مبتلا به کراتوکونوس است به جهت درمان آن نیازمد دقت عمل بسیار بالایی می باشد .
در علم پزشکی جدید برای افرادی که نمی توانند از لنز هارد استفاده نمایند از روش های دیگری همچون قرار دادن رینگ مثل Intacs و Ferrara و رینگ کامل Myoring به کار می گیرند. البته نمی توان گفت این روش ها مانع پیشرفت و یا توقف عارضه قوز قرنیه می شوند . البته در خصوص روش مایورینگ باید گفت طبق تحقیقات صورت گرفته این روش تا ۳۰% مانع از پیرفت قوزقرنیه می شود.
آیا بیماران قوز قرنیه می توانند از لنز رنگی استفاده نمایند؟
سوال بسیاری که بیماران مبتلا به قوز قرنیه از پزشکان و اپتومتریست ها می پرسند این است که آیا می توانند از لنز رنگی استفاده نمایند یا خیر؟
در پاسخ به این سوال باید اینگونه بگوییم از آنجایی که لنزهای رنگی جزو لنزهای سافت (نرم) به شمار می آیند و در ایران در حال حاضر لنز رنگی توریک ( آستیگمات دار) به سختی یافت می شود و می توان آن ها را سفارش داد باید به سراغ راه حل دیگری برویم و در صورتی که بیماران تمایلی به استفاده از لنز رنگی دارند می توانند به شرطی که قوز قرنیه آن ها خفیف باشد از لنز رنگی به عنوان یک ابزار زیبایی استفاه کنند و انتظار وضوح دید بالا نداشته باشند. البته باید لنزهایی را انتخاب نمایند که دارای قطر بزرگ و واتر کانتنت( درصدمحتوای آب) بالا باشند.
لنز مارکت
امیدواریم از مطالب گفته شده در مورد قوزقرنیه استفاده کامل را برده باشید و مفید واقع شده باشه، با مراجعه به وبسایت لنز مارکت به نشانی lenzmarket.ir علاوه بر آشنایی بیشتر با عینکها و لنزهای طبی، با دیگر خدمات مربوط به کالاهای اپتیک (عینک طبی، عینک آفتابی و لنزهای چشم) آشنا شوید. لنز مارکت بر این اصل برنامهریزیشده تا تمامی توان خود را در جهت جلب رضایت مشتری، تقدیم محصولات با قیمتهای واقعی کسب رضایت بازدیدکنندگان را بکار بگیرد. در صورت داشتن هرگونه سوالی میتوانید با تیم پشتیبان لنز مارکت با شماره 36833650 – 021 ارتباط برقرار کنید. همچنین لنزمارکت معتقد است که انتقادات شما میتواند ما را در مسیر تولید محتوای فاخر برای شما مخاطبین عزیز همیاری کند. از این رو اگر در مورد مطلب بالا موضوع خاصی وجود دارد و یا اطلاعات جدیدی را کسب نموده اید که میتواند برای ما و دیگر مخاطبین ارزشمند باشد آن را با ما به اشتراک بگذارید.
**از اینکه با لنز مارکت همراه بودید سپاسگزاریم**