پیر چشمی چیست؟

پیر چشمی وضعیتی می باشد که در آن چشم شما به مرور زمان توانایی تمرکز سریع روی اشیا نزدیک را از دست می دهد.

این بیماری بیشتر در سنین بالا دیده می شود و این دسته از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که نور به چشم شما وارد میشود از قرنیه عبور کرده و سپس از زلالیه شما عبور میکند عدسی شما حلقه رنگی است که چشم شما را بازتر می کند و همچنین میزان نور ورودی به چشم را تنظیم میکند. آن دسته از افراد که لنز چشم بر روی چشم خود قرار می دهد این لنز هرا نور ورودی به چشم را بر روی یک نقطه تنظیم می کنند.

در سالم ترین حالت میتوان گفت که تطابق چشم تغییر می کند و وقتی هم حالت چشم و کروی بودن آن تغییر کند نور بیشتری خمیدگی پیدا میکند و دید تار می شود این بیماری در افراد سنین کمتر به ندرت دیده می شود و بیشتر در پیری این بیماری بروز می دهد و معروف به پیر چشمی می باشد.

 

علائم پیرچشمی

پیر چشمی

پیر چشمی

پیر چشمی بیشتر در سن40 سالگی دیده می شود. از جمله شایع ترین علائم میتوان به تار شدن دید و همچنین کاهش توانایی شما در خواندن متون نزدیک می شود.

علائم رایج پیر چشمی عبارت است از:

  • مبتلا شدن به سردرد پس از مطالعه متون نزدیک
  • ناتوانی در مطالعه متون با فونت ریز
  • خستگی بیش از حد چشم
  • نیاز به روشنایی بیش از حد در روی متن و همچنین انجام کارهای نزدیک
  • نیاز به نگهداشتن کتاب در فاصله خاصی و زاویه خاص در بازو
  • مشکلات عمومی در دیدن اشیا نزدیک
  • مرطوب بودن فضای چشم

دوربینی علائمی مشابه به پیر چشمی دارد البته پر واضح است که در ساختار بیماری تفاوتهایی دارند اما در هر دو آنها ناتوانی در دیدن اشیاء نزدیک وجود دارد

دوربینی در مواقعی رخ می دهد که چشم شما از حد معمول کوچکتر است و یا اینکه قرنیه خیلی مسطح می باشد. این ناهنجاری ها منجر میشود که اشعه های نور پشت شبکیه تشکیل شوند و در حالت کلی میتوان گفت این کار منجر میشود تا اشیا نزدیک به خوبی دیده نشوند البته دوربینی میتواند یک بیماری اکتسابی باشد و از مادر به ارث برسد و چشم کوچک تر از حد معمول باشد. برخی اوقات پیرچشمی منجر به کمر درد نیز می شود.

 

نحوه پیشگیری از پیرچشمی

پیر چشمی

پیر چشمی

هنگامی که شما در دوران جوانی قرار دارید شبکیه چشم و حالت کلی چشم انعطاف پذیر و نسبتا الاستیک است این انعطاف پذیری به انطباق چشم کمک می کند. حلقه  ماهچیه ای وجود دارد که قرنیه و عدسی چشم را احاطه کرده است این ماهیچه که ماهیچه مژکی نام دارد وقتی شما به جایی خیره میشوید این ماهیچه های مژکی به نسبت این فاصله منطبق می شود و منجر میشود که نور مناسب به شبکیه برسد.

با سن، لنز و فیبرهای عضلانی اطراف لنز شما به آرامی انعطاف پذیری و سفتی را از دست می دهند. در نتیجه، لنز شما قادر به تغییر شکل و محدودیت برای تمرکز بر روی تصاویر نزدیک نیست از این سخت  و کدر شدن چشم شما، به تدریج توانایی خود را به طور مستقیم بر روی شبکیه شما متمرکز می کند.

 

عوامل خطرناک در بیماری پیر چشمی

مهم ترین عوامل برای پیشگری از پیرچشمی رعایت موارد لازم در هنگام بالا رفتن سن می باشد همچنان که گفتیم در سنین بالای 40 احتمال مبتلا شدن به پیرچشمی زیاد می باشد. البته نیاز است که این را هم بگوییم برخی از بیماری ها و مصرف مواد مخدر منجر میشود که افراد کمتر از 40 سال نیز به پیر چشمی مبتلا شوند اگر شما پیش از اینکه که وارد 40 سالگی شوید موراد پیشگیری از پیر چشمی را مشاهده کنید میتوانید از مبتلا شدنتان به این بیماری بکاهید.

اگر علائم زیر را داشته باشید احتمال بیماری در شما وجود دارد :

  • کم خونی ، که از علل کمبود سلولهای خونی می باشد
  • دیابت یا مشکلات متابولیسم دیابت قند خون
  • دوربینی، که به این معنی است که شما با دیدن اشیاء در نزدیکی اشعه هایی که دور هستند دشوارتر میبینید
  • مولتیپل اسکلروزیس، که یک بیماری خود ایمنی است که روی ستون فقرات و مغز شما تاثیر می گذارد
  • میاستنی گراویس، که یک اختلال عصبی – عضلانی است که بر اعصاب و عضلات شما تاثیر می گذارد
  • ترومای چشم یا بیماری
  • نارسایی عروقی، یا جریان خون ضعیف

بعضی از نسخه ها و درمان های ضد دارو می توانند توانایی چشم شما برای تمرکز روی تصاویر نزدیک را کاهش دهند. مصرف داروهای زیر می تواند شما را در معرض خطر مبتلا به پیرچشمی زودرس قرار دهد:

  • الکل
  • داروهای ضد اضطراب
  • داروهای ضد افسردگی
  • آنتی هیستامین ها
  • ضد روانپزشکی
  • ضد اسپاسم
  • دیورتیک ها

عوامل دیگری که ممکن است شما را در معرض خطر بالقوه  مبتلا شدن به پیرچشمی پیش از موعد قرار دهند عبارتند از:

  • در زنان بیشتر است
  • داشتن جراحی درون چشم، یا عمل جراحی در داخل چشم
  • خوردن یک رژیم غذایی نامناسب
  • داشتن بیماری فشرده سازی یا ‘خم شدن’ که منجر به فشرده سازی سریع می شود و به طور معمول در غواصان اسکوبی رخ می دهد که سطح خیلی سریع تغییر کند.

 

تشخیص پیرچشمی

پیرچشمی

پیر چشمی

در صورتی که هر گونه نشانه پیر چشمی که در بالا گفته شد را دارا باشید حتما با یک پزشک مشورت داشته باشید البته این را نیز در نظر داشته باشید حتی اگر کمتر از 40 سال و یا بیشتر از این باشید نیاز است که با یک پزشک مشورت کنید.

با توجه به  تحقیقاتی که انجام شده است حتی اگر فردی هیچ یک از نشانه هایی که گفته شد را دارا نباشد باید در سن 40 سالگی پیش یک پزشک متخصص  برود و کامل معاینه شود یک معاینه و چکاب کامل از چشم می تواند از مبتلا بودن یا مستعد مبتلا بودن جلوگیری کند البته پزشک متخصص می تواند شناسایی خوبی داشته باشد زیرا در برخی موارد بیمار هیچ یک از نشانه هارا ندارد اما مبتلا به پیرچشمی می باشد.

بیماری پیرچشمی را میتوان از جامع ترین بیماری های چشم دانست. یک امتحان معمول شامل آزمون هایی برای ارزیابی چشم های شما برای بیماری ها و اختلالات بینایی است. قرنیه شما احتمالا با قطره های ویژه چشم گشاد می شوند تا اجازه دهد دکتر شما  داخل چشم شما را بررسی کند.

 

درمان پیر چشمی

هیچ درمان کاملی فعلا برای پیر چشمی وجود ندارد. اما با این حال امروزه درمانهایی با ابعاد مختلفی وجود دارد. بسته به شرایط و شیوه زندگی شما ممکن است بتوانید از لنزهای اصلاح، لنزهای تماسی یا جراحی برای اصلاح دید خود استفاده کنید.

 

عینک های بدون نسخه

اگر پیش از بیماری نیاز به عینک نداشته باشید، ممکن است بتوانید از عینک خواندن بدون عینک استفاده کنید. این نوع عینک بعضا حتی در فروشگاه های خرده فروشی مانند فروشگاه های مواد غذایی نیز در دسترس هستند. آنها معمولا برای خواندن و یا کارهای نزدیک کاربرد دارند. هنگام انتخاب یک جفت عینک خواندن بدون تجویز، سعی کنید درجه های مختلفی از بزرگنمایی داشته باشید. کمترین بزرگنمایی را انتخاب کنید که به شما اجازه می دهد روزنامه را به راحتی بخوانید.

 

لنز های تجویز شده

پیرچشمی

پیر چشمی

اگر شما نمی توانید بزرگنمایی مناسب را از بین عینکهای بدون نیاز به تجویز پیدا کنید، به لنز طبی تجویزی برای پیشگری از پیر چشمی نیاز خواهید داشت. اگر شما لنزهای خود را برای اصلاح مشکل دیگری از چشم خود دارید، همچنین به یک نسخه نیاز دارید. چندین لنز تجویزی مانند موارد زیر وجود دارد:

عینک های که پزشکان متخصص تجویز میکنند شاید بتوانند به صورت کامل بیماری شما را بهبود دهد اما باید این را نیز در نظر داشته باشید که با لنز راحت تر هستید و یا اینکه با عینک راحت هستید البته  عینکی که خریداری میکنید باید از نمایندگی ها و یا فروشگاه های معتبر خریداری کنید تا ضریب شیشه عینک کاملا دقیق باشد .

چهارچوب عینک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز است که به نسبت موردی باشد که پزشک تجویز میکنند معمولا عینکهایی که مستطیلی شکل هستند و شکاف وسط انها بزرگتر می باشد برای افرادی که به پیرچشمی مبتلا هستند مناسب می باشد البته پزشکان در صورتی که بیمار درصد کمی مبتلا به پیرچشمی باشد برای آنها دو نوع عینک را تجویز میکنند هنگامی که میخواهند مطالعه داشته باشند و هنگامی که میخواهند تمرکز بر روی کار خاصی داشته باشند و برای هر دو نیز ضریب عینک ها متفاوت خواهد بود تا بیمار احساس خستگی از چشم نداشته باشد.

امروزه لنز هایی وارد بازار علم چشم پزشکی شده اند که دو طرفه می باشد و همچنین آنها حاشیه قابل توجه زیادی هم ندارند و بیماران به راحتی میتوانند از این لنز ها استفاده کنند البته ممکن است که برای برخی از بیماران حساسیت به دنبال داشته باشد.

عینک های که قوسی شکل هستند  دارای سه نقطه متمرکز می باشند این سه نقطه کار اصلی که دارند تمرکز نور برای یه واحد همگرا می باشد تا نوری که به چشم وارد می شود همگرا باشد در نهایت این چشم به راحتی میتواند نور را در خود متمرکز کند و به نسبت این نیز ماهیچه های مژکی در حالت مطلوبی انطباق خواهند داشت.

لنز هایی که دو طرفه هستند در ساختار شبیه به عینک های دوقطبی می باشند و در واقع می توان گفت تفاوت بسیار کمی با یکدگیر دارند.

لنزهای تماسی Monovision نیاز به لنزهای تماسی در یک چشم و یک لنز تماسی متفاوت برای کار نزدیک در چشم دیگر خود دارند. به اینصورت که این لنزها نیز مانند ماهیچه های مژکی قادر به تنظیم نور می باشند و میتوانند کارایی چشم هایی که به پیر چشمی مبتلا هستند را افزایش دهد. لنزهای تماسی monovision اصلاح شده نیاز به لنز تماسی دو طرفه در یک چشم و یک لنز تماسی برای فاصله در چشم دیگر خود دارد. هر دو چشم برای تنظیم فاصله استفاده می شود، اما فقط یک چشم برای خواندن استفاده می شود و مغز شما به صورت تصادفی برای پردازش تصویر تنظیم می شود. چشمان شما همچنان به تدریج توانایی خود برای تمرکز بر روی اشیاء نزدیک را از دست خواهد داد. در نتیجه، نسخه شما باید مطابق با توصیه متخصص چشم شما مورد بازبینی و تغییر قرار گیرد.

 

درمان با عمل جراحی

چندین گزینه برای جراحی و درمان پیرچشمی وجود دارد که به چند نوع آن اشاره میکنیم :

  • کراتوپلاستی هدایت کننده (CK) شامل استفاده از انرژی رادیویی می شود تا منحنی قرنیه شما را تغییر دهد. در حالی که این کار موثر است، ممکن است تاثیر این نوع درمان در برخی از افراد در طول زمان کاهش یابد.
  • لیزر کمکی در محل( keratomileusis (LASIK) می تواند مورد استفاده قرار گیرد برای ایجاد monovision که این تنظیم یک چشم برای دید نزدیک و چشم دیگر را برای فاصله دور را تصحیح می کند.
  • قرار دادن یک عدسی که اینکار نیز از جامع ترین راه درمان محسوب می شود. این عدسی در چشم شما قرار داده می شود که به صورت ایمپلنت و یا پروتز چشم عنوان میشود و  می تواند نتایج هم مثبت و هم منفی با خود داشته باشد زیرا دکتر متخصص از نتیجه اینکار زیاد مطمئن نیست و ممکن است که چشم شما به این نوع درمان حساسیت پیدا کند.

 

عوارض پیر چشمی

اگر پیر چشمی به صورت مناسبی تشخیص داده نشود و یا اینکه راه درمان مناسبی پیش گرفته نشود ممکن است بینایی شما به صفر مطلق برسد و قطعا این امر بر زندگی شما تاثیر زیادی خواهد داشت. پس بهتر است که همانطور که در بالا گفته شد به صورت مناسبی پیگیر وضعیت چشم خود باشید.

اگر که مبتلا به پیرچشمی باشید می توان گفت که چشم شما زودتر از قبل خسته خواهد شد و به سر درد گاها شدیدی مبتلا خواهید شد. هنگامی که در مطالعه متون نیز اگر به چشم های خود فشار زیادی وارد کنید بر اعصاب شما نیز تاثیر گذار خواهد بود.

از آنجایی که همگان میتوانند به این بیماری مبتلا شوند مشکلات دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم:

  • آستیگماتیسم، که یک نقص در انحنای قرنیه شما است که باعث بروز سطح ناهموار می  شود
  • دوربینی
  • نزدیک بینی

در اغلب موارد چشم شما به خاطر عوامل پیر چشمی توانایی دیدش کاهش می یابد که همانطور که گفتیم میتوان با جراحی و یا عینک و یا لنز طبی رنگی ترمیم شود این کاهش انعطاف پذیری چشم که در سنین بالا رخ میدهد ممکن است در سنین 65 به بالا اگر راهکار مناسبی اتخاذ نشود ، باعث از بین رفتن کامل دید چشمان شما شود.

جهت بیشتر شدن اطلاعات خود میتوانید سری به مقالات قبلی ما بزنید :

ضعیف شدن چشم و راههای پیشگیری از آن

موارد مهم درباره لنز چشمی | نکاتی درمورد لنز چشمی

لنز طبی فصلی و بررسی آن | ویژگی های لنز طبی فصلی

عوارض لنز طبی / بهترین راهنمایی ها برای استفاده از لنز طبی

انتخاب لنز | چگونه یک لنز را انتخاب کنیم

لنز چشم رنگی چه خصوصیاتی دارد ؟ بهترین لنز چشم رنگی چیست ؟

4 دیدگاه در “پیر چشمی چیست ؟ علایم، راه های پیشگیری و روش های درمان پیرچشمی

  1. پریچهر خلیلی گفت:

    سلام من 35 سالمه و حس میکنم چشمام داره ضعیف میشه ایا پیر چشمیه ؟

    1. سلام وقتتون بخیر دوست عزیز
      ممنونم که لنزمارکت رو جهت مشاوره و خرید انتخاب کردید .

      نه معمولا پیرچشمی از 45 سالگی به بعد ایجاد میشه

      *******************************
      جهت استعلام موجودی نمرات و رنگهای مورد نظر با واتس آپ ما در تماس باشید : 09399333093

  2. +نازنین احمدی گفت:

    سلام پیر چشمی هم با لنز قابل درمانه یا حتما باید عینک مصرف بشه ؟

    1. سلام دوست عزیز وقت بخیر
      از تاخیر احتمالی بابت جوابگویی عذرخواهی میکنم .
      بله شما میتونید از لنزهایی که نمرات مثبت رو پشتیبانی میکنند استفاده کنید .
      —————————————————————————————————————————————————
      برای اطمینان بیشتر نسخه ی دکتر را برای همکارانم ارسال کنید تا مشاوره ی بهتری به شما بدهند .
      شماره واتس آپ : 09399333093
      شماره تماس : 65011529

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *