در این مقاله قصد داریم تا به تفصیح در مورد ویژگیهای لنزهای چشمی صحبت کنیم. اگر قسمت قبلی این مقاله را مطالعه نکردید پیشنهاد می‌دهم از طریق این لینک به مطالعه آن بپردازید. با ما همراه باشید

اولین گام در توضیح ویژگیهای لنزهای چشمی شناخت انواع آن‌هاست:

لنزهای چشمی دو­کانونی برای آستیگماتیسم:

این­ها لنزهای چشمی نرم پیشرفته هستند که هم پیر­چشمی و هم آستیگماتیسم را اصلاح می­کنند، بنابراین شما می­توانید بعد از 40 سالگی هم بدون عینک بمانید، حتی اگر آستیگماتیسم داشته باشید.

لنزهای چشمی برای چشم­های خشک:

آیا لنزهای چشمی شما به شکل ناراحت کننده­ای خشک هستند؟ برخی از لنزهای چشمی نرم به ­طور ویژه برای کاهش علائم خشکی ناشی از استفاده از لنزهای چشمی، ساخته شده ­اند.

لنزهای رنگی:

بسیاری از انواع لنزهای چشمی می­توانند در زمره لنزهای رنگی نیز قرار بگیرند، این لنزها می­توانند رنگ طبیعی چشم شما را افزایش دهند؛ یعنی به طور مثال چشم­های سبز شما را سبزتر جلوه دهند. سایر لنزهای رنگی کاملاً می توانند رنگ چشم شما را تغییر دهند، مانند قهو­ای به آبی.

لنزهای افکتی خاص:

 که معمولا لنز تئاتری نیز نامیده می­شوند، لنزهای افکتی خاص یک درجه بیشتر به چشم­های شما رنگ می­دهند تا شما شبیه به یک گربه، یک خون­آشام، یا یکی ­دیگر از شخصیت­های انتخابی شوید.

لنزهای پروتزی:

می­توان از لنزهای چشمی رنگی هم برای اهداف پزشکی استفاده کرد. لنزهای نرم مات که لنزهای پروتزی نیز نامیده می­شوند را می­توان برای چشمی که در اثر صدمه یا بیماری از شکل افتاده باشد، به­صورت سفارشی طراحی کرد تا نقص آن را جبران کند و با ظاهر چشم دیگر که سالم است، تطابق داشته باشد.

لنزهای سفارشی:

اگر به نظر می­رسد که لنزهای چشمی معمولی برای شما مفید نیستند، شما ممکن است کاندیدای لنزهای چشمی سفارشی باشید که برای شکل چشم شما و نیازهای بصری شما سفارش داده می­شود.

لنزهای مهارکننده اشعه ماورابنفش:

برخی از لنزهای چشمی نرم از چشمان شما در برابر اشعه ماورابنفش خورشید محافظت می­کنند، این اشعه می­تواند باعث ایجاد آب مروارید و سایر مشکلات چشم شود.

اما لنزهای چشمی تمام چشم شما را نمی­پوشانند، شما هنوز هم باید در خارج از منزل از عینک آفتابی مناسب در برابر اشعه ماورابنفش استفاده کنید تا بهترین محافظت را در برابر نور خورشید داشته باشید.

لنزهای اسکلرال:

لنزهای نفوذپذیر با قطر زیاد که لنزهای چشمی اسکلرال نیز نامیده می­شوند به­ طور خاص برای درمان کراتوکونوس (بیماری ارثی که موجب برآمدگی قرنیه و گاهی کوری می­شود، قرنیه مخروطی) و سایر بی-نظمی­های قرنیه، و همچنین پیرچشمی طراحی می­شوند.

لنزهای چشمی کنترل نزدیک­بینی:

لنزهای چشمی ویژه که برای کاهش سرعت یا متوقف­ شدن پیشرفت نزدیک­بینی در کودکان ساخته می­شود.

کدام لنز چشمی برای شما مناسب است؟

یکی از مهمترین اصول و ویژگیهای لنزهای چشمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که لنز مناسب چشم شما کدام است و چطور نسبت به آن اطمینان پیدا کنید.

در ابتدا، لنز چشمی شما باید به مشکلی که باعث می­شود در وهله اول لنز استفاده کنید، بپردازد. لنزهای چشمی باید با اصلاح نزدیک­بینی، دور­بینی، آستیگماتیسم، یا ترکیبی از آن مشکلات بینایی، بینایی خوبی را برای شما به ارمغان بیاورند.

دوم، لنز باید متناسب با چشم شما باشد. بدین منظور، لنزها در ده­ ها هزار ترکیب قطر و انحنا تولید می­شوند. البته، هر مارک لنزی در هر “اندازه ای” تولید نمی­شود.

بینایی­سنج (ECP) شما در ارزیابی فیزیولوژی چشم، و بینایی شما مهارت دارد و اوست که تعیین می­کند، که کدام لنز به بهترین وجه دو معیار فوق را ارضا می­کند.

سوم، ممکن است شما مشکل پزشکی دیگری داشته باشید و مجبور شوید برای درمان آن لنز را انتخاب کنید. به عنوان مثال، اگر چشمان شما مستعد خشک­ بودن است، بینایی­سنج شما ممکن است یک لنز خاص را انتخاب کند.

در انتها لیست خواسته­ های خود را از لنزهای چشمی تهیه کنید، تعیین کنید که لنز چشمی شما باید چه ویژگیهایی داشته باشد. به­عنوان مثال رنگ، پوشش شبانه و غیره.

 

اصول مراقبت از لنزهای چشمی نرم: تمیزکردن، شستشو و ضدعفونی کردن

درک مراقبت مناسب از لنزها بسیار ضروری است. عدم مراقبت صحیح و مناسب از لنزهای چشمی می­تواند باعث ایجاد انواع عفونت چشم شود و در مواردی حتی ممکن است باعث کوری چشم شود.

مراقبت از لنزهای چشمی؛ تمیزکردن، ضدعفونی کردن و نگهداری از آن­ها، بسیار ساده­ تر از گذشته است. در واقع یکی از مهمترین ویژگیهای لنزهای چشمی که تعیین کننده کیفیت آنها نیز ممکن است باشد سهولت در نگهداری و تمیز کردن آنهاست.

چندین سال قبل، شما به چندین بطری مواد تمیز­کننده، و شاید قرص­های آنزیمی برای مراقبت مناسب نیاز داشتید. امروزه، اکثر مردم می­توانند از محلول­های چند­منظوره استفاده کنند؛ به این معنی که یک محصول هم تمیز­کننده و هم ضدعفونی­ کننده است، و هم برای نگهداری از لنز استفاده می­شود.

قبل از شروع کار و تهیه مواد تمیز­کننده حتما با پزشک خود مشورت کنید. بعضی از محصولات با یکدیگر و یا با لنزهای چشمی خاص سازگار نیستند. استفاده از مواد ناسازگار می­تواند لنز چشمی شما را خراب کند و یا به چشم شما آسیب برساند.

معمولا دستورالعمل­ های استفاده که بر روی جلد محصولات تمیز­کننده لنزهای چشمی وجود دارند می­تواند راهنمای مناسبی برای شما باشند، در واقع عمل به این دستورالعمل­ ها به دلیل شیوع عفونت های قارچی چشم، از تمیز­کردن و ضدعفونی کردن لنزهای چشمی مهمتر است.

دستورالعمل هایی برای استفاده از لنزهای چشمی

1-دستان خود را بشویید تا خاک و میکروب به چشم شما منتقل نشود. سعی کنید از استفاده از صابونهای مرطوب­ کننده خودداری کنید، زیرا برای لنزهای چشمی مناسب نیستند. سپس دستان خود را با حوله بدون پرز خشک کنید.

2-به منظور تمیزکردن لنزهای چشمی با محلول چندمنظوره، لنز را در کف دست خود قرار دهید، مقدار زیادی از محلول را بر روی آن بریزید سپس به وسیله انگشت اشاره خود و به آرامی لنز را با حرکت جلو و عقب (نه دایره­ای) در کف دست خود مالش دهید. معمولا همیشه توصیه می­شود که لنزهای چشمی حتما با محلول تمیزکننده مالش داده شوند، حتی اگر از محلولهایی استفاده شود که در دستورالعمل آنها صریحا این موضوع قید نشده باشد.

3-مجددا لنزها را بشویید تا هرگونه آلودگی باقی­ مانده بر روی لنز از بین برود. شستشو یک مرحله بسیار مهم است.

4-لنز را در جای خود قرار دهید و آن را با محلول تازه پرکنید. تا کاملا ضدعفونی شود. ضدعفونی میکروارگانیسم­های موجود در لنز را می­کشد. زمان ضدعفونی در محصولات مختلف متفاوت است، طبق دستورالعمل آن محصول عمل کنید.

پروتئین:

برای از بین بردن پروتئین جذب­ شده توسط سطح لنزهای چشمی باید توجه داشته باشید که بسته به نوع لنزی که استفاده می­کنید و میزان پروتئینی که از چشم شما در معرض لنز قرار می­گیرد، پزشک شما ممکن است استفاده از محلول خاصی را توصیه کند.

با وجود اینکه ممکن است تمیزکردن لنز پروتئین­های جذب­شده بر سطح آن را از بین ببرد، اما همیشه ممکن است مقداری پروتئین بر روی سطح لنز باقی بماند و در هنگام استفاده باعث ناراحتی چشمان شما شود. هر چه به مدت طولانی­تری از لنز استفاده کنید، احتمال اینکه نیاز به محلولهای از بین برنده پروتئین داشته باشید، بیشتر است.

به عنوان مثال اگر از لنز یکبار مصرف استفاده کنید به احتمال زیاد نیازی به این محلولها نخواهید داشت. اما اگر از لنزهایی استفاده می­کنید که در طول یکسال فقط یک یا دو بار آنها را تعویض می­کنید حتما به چنین محلول­هایی نیاز دارید. محصولات از بین برنده پروتئین شامل پاک­کننده­های آنزیمی و محلول­های روزانه هستند.

خشکی و سوزش چشم:

اگر در اثر استفاده از لنز چشمی دچار خشکی و سوزش چشم شدید، برای روانی چشم و مرطوب کردن مجدد لنز از قطره­های مخصوص لنزهای چشمی استفاده کنید.

حساسیت چشم و آلرژی:

افرادی که به مواد نگهدارنده در محلول­های چند­منظوره حساسیت دارند ممکن است نیاز به محلولهای بدون مواد نگهدارنده داشته باشند، مانند مواد حاوی پراکسید هیدروژن­. این­ها موادی عالی برای تمیز­کردن لنزهای چشمی هستند، اما پیروی از دستورالعمل­های استفاده از آن­ها بسیار مهم است. محلول نباید تا زمانی که خیس­شدن کامل شود و محلول خنثی شود، با چشمان شما تماس داشته باشد.

محصولات: راه ­حلی برای تمیزکردن، شستشو و ضدعفونی کردن

همان طور که بیان شد از مهمترین ویژگیهای لنزهای چشمی سهولت در نگهداری و تمیز کردن آنهاست. در ادامه به معرفی برخی پاک کننده ها جهت ضدعفونی کردن این لنزها میپردازیم.

محلول ­های نمکی:

ویژگیهای لنزهای چشمی

هنگام استفاده از سیستم­های ضدعفونی کننده حرارتی یا سیستم­های ضدعفونی کننده ماورابنفش از محلول­های نمکی برای شستشو و نگهداری لنز استفاده می­شود. همچنین ممکن است در هنگام استفاده از قرص­های تمیز کننده آنزیمی یا دستگاه­های تمیز­کننده و ضد­عفونی کننده نیز به آن نیاز داشته باشید.

پاک­ کننده­ های روزانه:

معمولا برای تمیزکردن روزانه لنزهای چشمی به کار می­رود. چند قطره از آن را کف دست خود بریزید به مدت 20 ثانیه لنز را با آن مالش دهید تا هر دو طرف آن تمیز شود. برای شستشو و ضدعفونی کردن لنز از محصولات دیگری استفاده کنید.

محلول ­های چندمنظوره:

که همزمان برای تمیزکردن، شستشو، ضدعفونی و نگهداری لنزهای چشمی استفاده می­شوند. با استفاده از این محلول­ها دیگر نیازی به استفاده از سایر محصولات مراقبتی ندارید.

محلول­ های پراکسید هیدروژن:

این محلولها نیز همزمان برای تمیزکردن، شستشو، ضدعفونی و نگهداری لنزهای چشمی استفاده می­شوند.

برخی از محلولهای پراکسید هیدروژن نگهدارنده لنز دارای یک ماده خنثی­کننده داخلی هستند (برای تبدیل پراکسید هیدروژن به آب، بنابراین چشمان شما را نمی­سوزانند)، اما باید در هنگام استفاده از محلول­های دیگر از یک قرص خنثی­کننده استفاده شود.

هرگز بلافاصله بعد از شستن لنزهای خود با محلول پراکسید هیدروژن از آنها استفاده نکنید. همیشه تمام مراحل ضدعفونی کردن و خنثی سازی را انجام دهید بعد از لنز استفاده کنید، در غیر این صورت ممکن است چشمان شما دچار آسیب­دیدگی شیمیائی شود.

در توضیح ویژیگهای لنزهای چشمی به معرفی وسایل تمیزکننده / ضدعفونی کننده میپردازیم:

ویژگیهای لنزهای چشمی

این وسایل بسته به طراحی برند آنها از امواج مافوق صوت و یا امواج فروصوت برای تمیزکردن لنزهای چشمی استفاده می­کنند. در این دستگاه­ها ضدعفونی کردن با محلول چندمنظوره و تحت تابش اشعه ماورابنفش انجام می­شود.

دستورالعمل استفاده از این دستگاهها متفاوت است اما به طور کلی ابتدا لنزها را با استفاده از یک محلول نمکی یا چندمنظوره به­ صورت کامل شستشو ­دهید. سپس لنز چشمی خود را در داخل دستگاه قرار داده و آن را با همان محلول شستشویی که استفاده کرده بودید، پر کنید. سپس درب دستگاه را بسته و آن را به برق متصل کنید تا کاملا لنزهای شما را تمیز و ضدعفونی کند.

البته، شما می­توانید با استفاده از لنزهای یکبار مصرف، از مراقبت از لنز به­ طور کلی اجتناب کنید. این مورد یکی ویژگیهای لنزهای چشمی یکبار مصرف است که به نظر در این زمینه یک حس به حساب می‌آید.

بعد از بیان ویژگیهای لنزهای چشمی به مشکلات رایج آنها و نحوه رفعشان میپردازیم

اغلب آزمون و خطا در یافتن لنز مناسب برای شما نقش دارد. افراد نسبت به جنس­های مختلف لنز و محلول­ های تمیز­کننده عکس­العمل­های متفاوتی نشان می­دهند.

همچنین، پارامترهای تصحیحی لنز شما؛ یعنی توان، قطر، و انحنای لنز فقط پس از آن که لنز را با موفقیت استفاده کردید، نهایی می­شوند. این امر به ویژه در موارد پیچیده که شامل پارامترهای اضافه است، نیز صادق است، مانند لنزهای دو­کانونی یا لنزهای چشمی هلالی برای آستیگماتیسم.

استفاده از لنزهای چشمی باعث ایجاد تغییر در ساختار قرنیه چشم، تولید اشک و تغییر میزان اکسیژن و دی اکسید کربن می­شوند. این تغییرات ممکن است باعث تحریک چشم و یا در موارد شدیدتر عفونت چشم شوند. اما همه این موارد قابل درمان هستند.

در زیر چهار مورد از مشکلات رایج به همراه راه­حل­های ایده­آل برای آنها ذکر شده است:

1- قرمزشدن چشم و خارش آن

لنزهای چشمی به­ راحتی می­توانند مواد محرک مانند دود، گرده، گرد­و­غبار، بخار، مواد آرایشی و چیزهای دیگر را جذب کنند. افزایش آنها می­تواند باعث ایجاد قرمزی، خارش، سوزش و یا حتی باعث ایجاد ورم ملتحمه چشم شود. به همین دلیل باید به­ درستی از لنزهای خود مراقبت کنید. آنها را بیرون آورده و مرتبا آنها را تمیز کنید تا از ایجاد عفونت­های باکتریایی جلوگیری شود.

2-حساسیت به نور

استفاده از لنزها به مدت طولانی می­تواند منجر به زخم و ساییدگی قرنیه شود که باعث می­شود چشم نسبت به نور حساس شود. وجود خاک و چرک، ذرات فلزی، شن و برخی داروهای خاص نیز ممکن است باعث ساییدگی قرنیه شوند.

3-تاری دید

این مشکل بیشتر مواقعی پیش می­آید که شما از لنزهای چشمی کثیف یا آسیب­دیده استفاده می­کنید. در موارد شدیدتر ممکن است تاری دید ناشی از گلوکوم (آب سیاه)، دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد)، آب مروارید یا نوعی از عفونت باشد. به محض اینکه متوجه تاری دید و یا تغییری در سطح بینایی خود شدید، چشمهای شما باید فورا تحت معاینه قرار بگیرد.

4-خشکی چشم

هنگامی که لنزهای چشمی رطوبت­شان را از دست می­دهند، با کشیدن رطوبت چشم واکنش نشان می­دهند و باعث خشک­شدن چشم می­شوند. این اتفاق می­تواند به راحتی بر چشم تاثیر بگذارد و باعث قرمز شدن و خارش چشمهایتان شود.

اگر هنگام استفاده از لنزهای چشمی احساس ناراحتی یا بینایی کم دارید، احتمال اینکه اصلاح یا تغییر لنز به شما کمک کند، وجود دارد.

امروزه، انتخاب لنزهای چشمی بیشتر از هر زمان دیگری امکان مناسبی برای بهره­مندی از راحتی، بینایی خوب، و چشمان سالم فراهم می­کنند. اگر در هنگام استفاده از لنز هر کدام از مشکلات بالا برایتان پیش آمد، لنزهای خود را بردارید و به پزشک متخصص مراقبت از چشم خود برای پیگیری کردن درمان­های موجود در مورد ناراحتی­های ناشی از لنزهای چشمی مراجعه کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *