بدون شک در مورد شیوع SARS-CoV-2 شنیده اید، بیماری تنفسی که با نام ویروس کرونا 2019 (Coronavirus 2019) یا کووید-19(COVID-19) نیز شناخته می شود و نگرانی هایی در مورد سلامت چشم خود و خانواده تان دارید.

ویروس کرونا چیست؟

ویروس های کرونا یک خانواده گسترده از ویروس ها هستند که به طور معمول فقط حیوانات را تحت تأثیر قرار می دهند اگرچه برخی از آن ها می توانند از حیوانات به انسان نیز سرایت کنند. آن ها می توانند مسبب به وجود آمدن هر نوع از بیماریها، از سرماخوردگی گرفته تا بیماری های جدی تر شوند. طبق گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، این ویروس جدید هفتمین نوع شناخته شده از ویروس های کرونا است.

علائم کووید-19 شامل سرفه، تب و تنگی نفس است و همچنین اسهال نیز در اوایل ابتلا شایع است. عوارض شدیدتر شامل ذات الریه می باشد. علائم می توانند 2 تا 14 روز پس از مواجهه با ویروس ظاهر شوند. بیش از 97% از مبتلا ها علائم بیماری را در طی 11.5 روز اول نشان می دهند.

اگرچه هنوز اطلاعات کاملی در مورد این ویروس وجود ندارد اما اعتقاد بر این است که در درجه اول این ویروس از طریق قطرات تنفسی که فرد آلوده با سرفه و عطسه در هوا پخش می کند، شیوع پیدا می کند. همچنین راه دیگر انتقال، لمس یک شیء یا سطح آلوده و سپس لمس دهان، بینی یا چشم ها است. همچنین این احتمال وجود دارد که ویروس کرونا از طریق تماس ذرات با ملتحمه چشم یا لمس چشم پس از تماس با ویروس منتقل شود.

این ویروس در بعضی اشخاص بدون علامت است، یک گزارش در 21 فوریه در مجله JAMA (مجله انجمن پزشکی آمریکا) منتشر شد که نشان می دهد یک نفر مبتلای بدون علامت احتمالا 5 نفر از اعضای خانواده خود را مبتلا به ویروس کرونا می کند. همچنین طبق مقاله ای که در هفته نامه The Lancet (یکی از معتبرترین هفته نامه های پزشکی) منتشر شده است، بیماران می توانند ویروس را حتی قبل از بروز علائم، منتقل کنند. این ویروس در حال حاضر در بسیاری از کشورها شیوع پیدا کرده و تعداد زیادی مبتلا و تلفات داشته است.

هنوز درمان خاص و قطعی برای ویروس کرونا به وجود نیامده است (اگرچه برخی از داروهای ضد ویروسی، اثربخشی خود را تا حدودی نشان داده اند)، با این حال بسیاری از درمان ها برای کنترل علائم به کار می روند. بهترین روش برای کم کردن شیوع این ویروس، جداسازی سریع افرادی که به این ویروس مبتلا شده اند از بقیه افراد است.

ویروس کرونا با چشم ارتباط دارد

چشم ها، ممکن است نقش زیادی در گسترش و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا داشته باشند. طبق گفته متخصصان، مراقبت از چشم و دست و دهان می تواند باعث کاهش سرعت شیوع ویروس کرونا شود، بنابراین در شیوع ویروس کرونا و مبتلا شدن به آن، چشم عضوی بسیار حیاتی به شمار می آید. برای کاهش خطر ابتلا به کووید-19، از دست زدن به چشم¬ها، بینی و دهان با دست¬های نشسته خودداری کنید. غشاهای مخاطی، مستعد انتقال ویروس هستند.

بیمارانی که به ویروس کرونا مبتلا شده اند، ممکن است علائم چشمی نیز داشته باشند. مطابق دو گزارش اخیر آکادمی چشم پزشکی آمریکا، ویروس کرونا می تواند باعث التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت (conjunctiva) شود که این بیماری همچنین به چشم ارغوانی نیز مشهور است. بیماری چشم ارغوانی نوعی عفونت پوسته شفاف است که پلک چشم را خط می اندازد و قسمت سفیدی مردمک چشم را می پوشاند.

این بیماری می تواند یک یا هر دو چشم را تحت تأثیر قرار دهد و علائم آن شامل قرمزی چشم، خارش چشم، اشک چشم، احساس ناخوشایند درباره چشم و خروج ترشحات از چشم آسیب دیده است، همچنین این بیماری پلک زدن چشم را دشوار می کند. التهاب ملتحمه ویروسی که با عفونت های تنفسی فوقانی (سرماخوردگی، آنفولانزا و غیره) همراه است، بیماری شناخته شده ای است و ممکن است علامتی از مبتلا شدن به ویروس کرونا باشد.

چقدر کرونا خطرناک است؟

طبق مقاله ایی که در مجله پزشکی New England منتشر شده است، از هر 1099 بیمار مبتلا به ویروس کرونا، 9 نفر (0.8%) دارای التهاب ملتحمه یا قرمزی چشم هستند. طبق مقالاتی که در مجله های ویروس شناسی در سرتاسر جهان منتشر شده است، احتمال بروز بیماری التهاب ملتحمه در ویروس کرونا وجود دارد اما بسیار کم است. (ارتباط بین انتقال ویروس کرونا و چشمان، پیچیده است.)

وانگ گوانگفا (Wang Guangfa) متخصص بیماری های تنفسی دانشگاه پکینگ پکن، اظهار می کند که هنگام ارتباط با بیماران در کلینیک های بهداشتی در چین، به دلیل استفاده نکردن از سپر و عینک محافظ چشم به کووید-19 مبتلا شده است. وی گزارش داد كه چشم چپ وی بعد از آن دچار التهاب شد و سپس تب کرد و به دنبال آن بلغم در بینی و گلو وی مشاهده شد و بیماری وی ویروس کرونا تشخیص داده شد.

به نقل از روزنامه هنگ کنگی South China Morning Post، وانگ فکر می کرد که ویروس به چشم چپ وی وارد شده است زیرا او از عینک محافظ استفاده نکرده بود.
دکتر جان ایوانز پترسون (Jan Evans Patterson)، استاد پزشکی و آسیب شناسی بخش بیماری های عفونی در دانشکده پزشکی Long School در تگزاس آمریکا اظهار می کند که ممکن است مواردی مانند آنچه برای دکتر وانگ پیش آمده، اتفاق بیفتد.

راه های انتقال کرونا

به گفته دکتر پترسون، در وضعیت وانگ قطرات تنفسی ممکن است از یک فرد آلوده به چشم های خود یا سایر غشاهای مخاطی برسد.
دکتر سونال تولی (Sonal Tuli) چشم پزشک و سخنگوی آکادمی چشم پزشکی آمریکا می گوید: اگرچه نگرانی زیادی در مورد ویروس کرونا وجود دارد اما اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه می تواند خطر آلودگی شما را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین دست های خود را زیاد بشویید، بهداشت لنزهای چشمی را رعایت کنید و از لمس و دست زدن به بینی، دهان و به خصوص چشمان خود خودداری کنید.

از مالیدن و دست زدن به چشمان خود خودداری کنید.همه افراد این کار(لمس چشم) را انجام می دهند و ترک این عادت طبیعی کمی دشوار است. انجام این کار خطر عفونت را در پی دارد. اگر در چشمان خود احساس خارش دارید برای تنظیم عینک، به جای استفاده از انگشتان دست از یک دستمال کاغذی استفاده کنید. خشکی چشم می تواند منجر به مالش بیشتر چشم شود، بنابراین می توانید از قطره های مرطوب کننده چشم در برنامه روزانه خود استفاده کنید. اگر به هر دلیلی مجبورید چشمان خود را لمس کنید، ابتدا و انتهای انجام این کار دستان خود را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.

دکتر وانیسا رابی (Vanessa Raabe) استاد گروه پزشکی در NYU Langone Health میگوید: ترک این عادت (لمس چشم ها و صورت) بسیار دشوار است زیرا همه ما آن را انجام می دهیم و گاهی اوقات حتی آگاه نیستیم که داریم این کار را انجام می دهیم.

آیا استفاده از عینک به شما در مقابل ویروس کرونا کمک می کند؟

عینک می تواند به شما در برابر ابتلا به ویروس کرونا کمک کند.
عینک ها بر خلاف ماسک های صورت (که بیشتر آن ها کارآیی درستی ندارند) ممکن است یک مانع مؤثر بین بدن و ویروس کرونا ایجاد کنند زیرا این ویروس از طریق چشم نیز شیوع پیدا می کند. عینک های روزمره و عینک های آفتابی می توانند به عنوان سپر محافظ عمل کنند.

دکتر رابین گرشون (Robyn Gershon)، استاد اپیدمیولوژی در دانشکده بهداشت جهانی دانشگاه نیویورک می گوید: افرادی که قبلا نیز به طور روزمره از عینک استفاده می کردند، حفاظت بیشتری از سایر افراد در مقابل ویروس کرونا دارند. طبق گفته وی همچنین با استفاده از عینک ترشحات و قطرات بزرگ نمی توانند به طور مستقیم وارد چشم شوند. دکتر گرشون اظهار می کند که خود وی در هنگام سوار شدن به مترو و اتوبوس از عینک هایی با فریم بزرگ تر برای محاظفت از چشم خود استفاده می کند.

دکتر گرشون همچنین اضافه می کند که: ما هیچ سند علمی ای نداریم كه نشان دهد استفاده از عینک مفید است اما به نظر من افرادی كه از عینك استفاده می کنند، كمتر در معرض خطر هستند و این یک سپر محافظ برای تماس کمتر با ویروس است. دکتر جیک دویچ (Jake Deutsch)، مدیر کلینیک پزشکی در منهتن نیویورک گفت: منطقی است که استفاده از هرگونه وسیله احتیاطی که صورت شما، از جمله چشمانتان را محافظت می کند، مفید است. او اضافه می کند که استفاده از عینک یک راه حل آسان برای جلوگیری از ورود کمتر ویروس کرونا به چشم است.

ویروس کرونا 2برای مراقبت از خود در برابر ویروس کرونا چه باید کرد؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) نکات زیر را برای محافظت از خود در برابر ویروس کرونا ارائه می دهد:
• از تماس نزدیک با افرادی که مریض هستند، خودداری کنید.
• از لمس کردن چشم ها، بینی و دهان خود خودداری کنید.
• اگر بیمار هستید، در خانه بمانید.
• هنگام سرفه یا عطسه کردن، دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانید سپس دستمال را درون سطل زباله بیاندازید یا می توانید از قسمت داخلی آرنج برای پوشاندن دهان و بینی خود استفاده کنید.

• اشیاء و سطوحی را که اغلب با استفاده از یک اسپری یا تمیز کننده خانگی پاک می شوند، کاملا تمیز و ضدعفونی کنید.
• از توصیه های CDC برای استفاده از ماسک صورت پیروی کنید.
o CDC توصیه می کند که افرادی که سالم هستند از ماسک صورت برای محافظت از خود در برابر بیماری های تنفسی از جمله کووید-19 استفاده نکنند.
o ماسک صورت باید توسط افرادی که علائم کووید-19 را دارند، استفاده شود تا از ابتلای دیگران به این بیماری جلوگیری کند. استفاده از ماسک صورت برای کارمندان بهداشت و کادر درمانی و افرادی که در خانه یا یک مرکز درمانی از شخص بیماری مراقبت می کنند بسیار الزامی است.
• دستان خود را مخصوصاً بعد از رفتن به حمام، قبل از غذا خوردن، بعد از دست زدن به بینی و بعد از سرفه یا عطسه کردن، حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.

روش های بهداشتی پیشگیری کرونا

o اگر آب و صابون به راحتی در دسترس نیست، از یک ضدعفونی کننده دست الکل دار با حداقل 60% الکل استفاده کنید اما اگر دست ها خیلی کثیف هستند، دست ها را حتما با آب و صابون بشویید.
• اگر فکر می کنید در معرض خطر ویروس کرونا قرار گرفته اید یا علائم (تب، تنگی نفس و سرفه) را دارید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.
• همچنین طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، اگر شما در معرض تماس با فرد مبتلا به ویروس کرونا هستید، باید مجهز به عینک محافظ، ماسک جراحی، لباس پزشکی، دستکش پزشکی و ماسک اکسیژن یکبار مصرف باشید.

• در حال حاضر به نظر می رسد افراد مسن و افراد با بیماری های خاص مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری ریه و دیابت بیشتر در معرض خطر بیماری ناشی از ویروس کرونا هستند. اگر با کسانی که بیشترین خطر را دارند در تماس هستید اطمینان حاصل کنید که، مراقب نکات بهداشتی فوق هستید.
دو پرسشی که باید برای شناسایی بیماران مبتلا به ویروس کرونا مطرح کرد.

علائم اولیه کرونا

• آیا بیمار شما دارای تب یا علائم تنفسی است؟
• آیا بیمار یا اعضای خانواده شما اخیراً مسافرت کرده اند؟ (این پرسش بیشتر شامل سفرهای بین المللی به کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا و کشورهای اروپایی است و همچنین شامل سفرهای داخلی به شهرهای با تعداد بالای بیماران آلوده است.)
توصیه های زیر را هنگام مراجعه به چشم پزشک جدی بگیرید.

• حدالامکان از مراجعه حضوری به چشم پزشک مگر در موارد بسیار ضروری، خودداری کنید.
• اگر در موارد ضروری به چشم پزشک مراجعه کردید و در مطب یا کلینیک منتظر رسیدن نوبت خود شدید، حداقل 2 متر از دیگران فاصله بگیرید.
• اگر عطسه یا سرفه می کنید، هنگام مراجعه به چشم پزشک حتما از ماسک استفاده کنید.
• برای کاهش شیوع ویروس کرونا، از صحبت کردن در مطب پزشک یا بیمارستان مگر در موارد ضروری خودداری کنید.
• پيشنهاد مي شود كه بيماران، بدون تماس تلفني قبلي به مراكز پزشكي و مراقبت از چشم مراجعه نكنند تا به شيوع ويروس کرونا كمك نكنند. تماس تلفنی به مراکز درمانی اجازه می دهد تا برای ویزیت شما آماده شوند و شما را معالجه کنند.

• اگر سرفه یا عطسه می کنید، از میکروسکوپ معاینه چشمی فاصله بگیرید و صورت خود را با دستمال کاغذی بپوشانید و بعد از آن هرچه زودتر دستان خود را با آب و صابون بشویید.

ویروس کرونا چگونه تشخیص داده می شود؟

متخصصان بهداشتی و پزشکی از طریق آزمایش های نمونه های تنفسی یا خون در آزمایشگاه ها، ویروس کرونا را تشخیص می دهند.
CDC و آکادمی چشم پزشکی آمریکا به ارائه دهنگان مراقبت های سلامت و چشم پزشکان توصیه می کنند که:
• حدالامکان کلیه ویزیت های حضوری و جراحی های سرپایی را به تاخیر بیاندازید.
• بهتر است چشم پزشکان از یک حفاظ پلاستیکی خاص در هنگام معاینه چشم استفاده کنند.
• به بیماران خود، مشاوره غیر حضوری و تلفنی بدهید.

• موارد جراحی هایی که با بستری در بیمارستان همراه هستند را به تاخیر بیاندازید.
• معاینات روتین چشم را به زمان دیگری موکول کنید.
• رعایت همه موارد بالا در صورتی است که خطر جدی بینایی برای شخصی به وجود نیاید، الزامی است.

منابع

https://emcfresno.com/coronavirus-affect-on-the-eyes

https://www.aao.org/headline/alert-important-coronavirus-context
https://icrcat.com/en/coronavirus-and-conjunctivitis/
https://www.allaboutvision.com/conditions/coronavirus-and-your-eyes/
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/coronavirus-covid19-eye-infection-pinkeye
https://nypost.com/2020/03/10/does-wearing-glasses-help-protect-you-against-coronavirus/

2 دیدگاه در “تاثیر ویروس کرونا بر چشم چیست؟

  1. خانم عباسی گفت:

    سلام من در دوران کرونام چشمام به شدت ضعیف شد اما بعد خوب شدم ممنونم از مقاله ی خوبتون انشالله به زودی این بیماری رفع بشه

    1. سلام دوست عزیز وقت بخیر
      از تاخیر احتمالی بابت جوابگویی عذرخواهی میکنم .
      خدارو شکر که تونستیم نظر شما رو به مقالمون جلب کنیم .
      —————————————————————————————————————————————————
      برای اطمینان بیشتر نسخه ی دکتر را برای همکارانم ارسال کنید تا مشاوره ی بهتری به شما بدهند .
      شماره واتس آپ : 09399333093
      شماره تماس : 65011529

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *