ویروس کرونا در دسامبر سال 2019 در ووهان چین پدیدار شد اما در حال حاضر سرتاسر جهان با این ویروس و بیماری ناشی از آن درگیر است. برای بیشتر مردم علائم این بیماری خفیف است اما همین ویروس باعث مرگ عده ایی هم می شود. اما آیا نحوه عملکرد ویروس کرونا را بر بدن خود می دانید؟ این مقاله تمامی سوالات گوشه ذهن شما را رفع می کند.

دوره نهفتگی ویروس کرونا

دوره نهفتگی زمانی است که ویروس در حال ساخت است. ویروس ها با ورود به سلول هایی که در داخل بدن شما ساخته می شوند، کار می کنند سپس سلولها را تسخیر می کنند.

ویروس کرونا که به طور رسمی به آن Sars-CoV-2 گفته می شود، می تواند هنگام تنفس (بعد از اینکه کسی در آن نزدیکی سرفه یا عطسه می کند) یا هنگامی که یک سطح آلوده و سپس صورت خود را لمس می کنید، به بدن شما وارد شود.

این ویروس ها ابتدا سلول های گلو، راه های هوایی و ریه های شما را آلوده می کنند و آن ها را به کارخانه های ویروس کرونا تبدیل می کنند. این کارخانه های ویروس کرونا می توانند تعداد زیادی از ویروس های جدید را تولید کنند و این ویروس های جدید سلول های بیشتری را آلوده می کنند. در این مرحله اولیه، بیمار نمی شوید و برخی از افراد ممکن است هیچ علائمی هم نداشته باشند.

دوره نهفتگی که زمان بین سرایت ویروس به بدن و بروز علائم اولیه است، بسیار متفاوت است اما به طور متوسط حدودا پنج روز است.

علائم ویروس کرونا، پنج روز طول می کشد تا نمایان شود

دانشمندان تأیید كرده اند كه به طور متوسط پنج روز طول می كشد تا علائم ویروس کرونا خود را نشان دهند.

تیمی از ایالات متحده، موارد شناخته شده چین و سایر کشورها را برای تجزیه و تحلیل بیشتر مورد بررسی قرار داده است.

بیشتر افرادی که علائم بیماری دارند، علائم بیماری در آن ها حدودا در روز پنجم نمایان شده است. کسی که تا روز 12 علائمی از بیماری را نداشته باشد، بعید به نظر می رسد که مبتلا به کووید-19 باشد اما هنوز هم ممکن است ناقل این بیماری باشد.

محققان به افرادی که ممکن است مبتلا باشند، چه علائم داشته باشند چه نداشته باشند، توصیه می کنند که به مدت 14 روز خود را تنها قرنطینه کنند تا از انتشار ویروس به دیگران جلوگیری کنند.

مجله پزشکی داخلی آمریکا گزارش می دهد که اگر افراد از دو هفته قرنطینه پیروی کنند، تخمین زده می شود که از هر 100 نفر که به مدت دو هفته در قرنطینه بوده اند، 1 نفر بعد از قرنطینه نیز دچار علائم ویروس شود.

محقق برجسته جاستین لسلر (Justin Lessler)، از دانشکده بهداشت عمومی Johns Hopkins Bloomberg گفت: این یافته ها براساس 181 موردی است که ما بررسی کرده ایم و در کل بهترین تخمینی است که ما تاکنون به دست آورده ایم اما ما هنوز چیز های بیشتری برای یادگیری در مورد این ویروس نیاز داریم.

مشخص نیست که به طور کلی چه تعدادی از افراد، علائم را نشان می دهند چون مطالعات انجام شده این را ارزیابی نکرده است.

پروفسور جاناتان بال (Jonathan Ball)، متخصص ویروس شناسی مولکولی در دانشگاه ناتینگهام (Nottingham) گفت: مطالعاتی انجام داده ایم که تأیید کرده است برای اکثریت قریب به اتفاق موارد، دوره نهفتگی و بنابراین قرنطینه برای ویروس کرونای جدید، 14 روز است و دلگرم کننده اینکه مدرک کمی وجود دارد که نشان دهد افراد می توانند در دوره ی بدون علامت، ویروس کرونا را انتقال دهند.

نحوه عملکرد ویروس کرونا 2

بیماری خفیف ناشی از نحوه عملکرد ویروس کرونا

کارشناسان معتقدند که در بیشتر مردم، ویروس کرونا باعث بیماری خفیف می شود. کووید-19 یک عفونت خفیف برای 8 نفر از 10 نفری که به آن مبتلا می شوند، ایجاد می کند که علائم اصلی آن تب و سرفه است. بدن درد، گلودرد و سردرد همگی ممکن است، اما بروز این علائم حتمی نیست.

برخی از افراد مبتلا بدون علامت هستند، یعنی می توانند ویروس را به دیگران انتقال دهند اما خودشان هیچگونه علامتی ندارند.

تب و عموما احساس ناراحتی، نتیجه سیستم ایمنی بدن شما در پاسخ به ویروس است. سیستم ایمنی بدن این ویروس را به عنوان یک مهاجم تشخیص می دهد و با آزاد کردن مواد شیمیایی به نام سیتوکین ها، به بقیه بدن هشدار می دهد. این سیتوکین ها باعث تجدید قوای سیستم ایمنی بدن می شوند و باعث درد بدن، درد و تب می شوند.

سرفه های ناشی از ویروس کرونا در ابتدا خشک است، احتمالا این به این دلیل است که ویروس ها باعث تحریک سلول ها می شوند. برخی از افراد سرانجام شروع به سرفه های خلط دار می کنند این خلط ها حاوی سلول های مرده ریه است که ویروس کرونا باعث مردن آن ها شده است.

این علائم با استراحت در رختخواب، مایعات فراوان و داروی پاراستامول (paracetamol، دارویی برای تسکین و کاهش درد و تب) درمان می شوند و شما به مراقبت های تخصصی بیمارستان احتیاج نخواهید داشت.

این مرحله حدودا یک هفته طول می کشد، اکثر افراد در این مرحله بهبود می یابند زیرا سیستم ایمنی بدن آن ها با ویروس مبارزه می کند و پیروز می شود.

با این حال، برخی از ویروس های کرونا شکل جدی تری از بیماری را ایجاد می کنند. مطالعاتی نیز وجود دارد كه نشان می دهد این بیماری می تواند باعث بروز علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی نیز شود.

بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا

شدت یافتن بیماری ناشی از ویروس کرونا بیشتر برای افراد با سابقه بیماری های حاد یا افراد مسن اتفاق می افتد.

اگر سیستم ایمنی بدن بیش از حد به ویروس واکنش نشان دهد، بیماری پیشرفت می کند. سیگنال های شیمیایی که به بقیه بدن ارسال می شوند باعث التهاب می شوند اما این روند نیاز به متعادل شدن دارد. التهاب بیش از حد می تواند باعث آسیب به بدن شود.

دکتر ناتالی مکدرموت (Nathalie MacDermott)، از دانشکده King در لندن.گفت: این ویروس باعث عدم تعادل در پاسخ سیستم ایمنی بدن می شود که باعث التهاب زیادی می شود، اما ما نمی دانیم که این ویروس چگونه این کار را انجام می دهد.

به التهاب ریه ها ذات الریه گفته می شود

اگر بتوان از دهان به سمت نای پایین رفت و از لوله های کوچک در ریه عبور کرد سرانجام به کیسه های هوای بسیار کوچکی می رسیم، اینجاست که اکسیژن به خون منتقل می شود و دی اکسید کربن از آن بیرون می رود. اما دربیماری ذات الریه، کیسه های کوچک پر از آب می شوند و در نهایت می توانند باعث تنگی نفس و مشکلات تنفسی شوند.

برخی از افراد برای کمک به تنفس به یک دستگاه تهویه هوا نیاز پیدا می کنند.

تصور می شود این مرحله، بر اساس داده های کشور چین، حدود 14٪ از افراد را تحت تأثیر قرار دهد.

ذات الریه چیست؟

ذات الریه عفونتی است که در آن کیسه های هوایی ریه ها را ملتهب می کند. کیسه های هوا ممکن است از مایعات یا چرک پر شده و باعث علائمی مانند سرفه، تب، لرز و تنگی نفس شود.

علائم ذات الریه می تواند متفاوت باشد. این علائم می تواند به حدی خفیف باشد که به سختی متوجه آن ها شوید یا به حدی شدید باشد که شما را در بیمارستان بستری کند. نحوه پاسخ بدن شما به ذات الریه یا سینه پهلو بستگی به دلیل ایجاد کننده آن، سن شما و سلامت کلی شما دارد.

علائم و نشانه های ذات الریه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سرفه، که ممکن است بلغم سبز، زرد یا حتی خونین ایجاد کند.
  • تب، عرق کردن و تب و لرز
  • تنگی نفس
  • نفس نفس زدن
  • درد ناگهانی یا تیز قفسه سینه که هنگام نفس نفس زدن یا سرفه، شدیدتر می شود.
  • از دست دادن اشتها، کم شدن انرژی و خستگی
  • حالت تهوع و استفراغ خصوصاً در كودكان كوچك
  • احساس گیج شدن و پریشانی، به خصوص در افراد سن بالا

ذات الریه باکتریایی، که شایع ترین شکل ذات الریه است، با علائمی که نیاز به مراقبت پزشکی دارد، جدی تر از انواع دیگر ذات الریه است. علائم ذات الریه باکتریایی می تواند به تدریج یا ناگهانی بروز کند. تب ممکن است به اندازه 105 درجه فارنهایت بالا برود و بعد از آن با عرق زیاد و افزایش سریع تنفس و نبض همراه باشد. لب و ناخن ها به دلیل کمبود اکسیژن موجود در خون ممکن است دارای رنگ متمایل به آبی شوند. در وضعیت روانی نیز بیمار ممکن است دچار گیجی و هذیان شود.

تفاوت ذات الریه و کرونا

علائم ذات الریه ویروسی معمولاً طی مدت چند روز بروز می کند. علائم اولیه ذات الریه ویروسی شبیه علائم آنفلوانزا است، مانند: تب، سرفه خشک، سردرد، درد عضلانی و ضعف. طی یک یا دو روز، با افزایش سرفه، تنگی نفس و درد عضلانی، علائم به طور معمول بدتر می شوند. ممکن است تب زیادی به وجود بیاید و ممکن است بعد از آن کبودی لب ها به وجود بیاید.

علائم ممکن است در برخی از جمعیت ها متفاوت باشد. نوزادان و کودکان کمتر از 7 سال ممکن است هیچ علامتی از عفونت را از خود نشان ندهند یا ممکن است استفراغ کنند، تب و سرفه داشته باشند، بی قراری کنند، بیمار و خسته و بدون انرژی به نظر برسند.

افراد مسن و افرادی که بیماری جدی دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است علائم کمتر و خفیف تری داشته باشند یا حتی ممکن است دمای بدن آن ها پایین تر از حد معمول شود. افراد مسن که دچار ذات الریه می شوند گاهی اوقات تغییرات ناگهانی روانی در آن ها بروز می کند.

نحوه عملکرد ویروس کرونا 4

بیماری بحرانی و وخیم نحوه عملکرد ویروس کرونا

تخمین زده می شود که حدود 6٪ از موارد مبتلا به ویروس کرونا به وضعیت بحرانی می رسند.

در این مرحله، بدن در حال شکست خوردن است و احتمال مرگ وجود دارد.

مشکل این است که سیستم ایمنی بدن اکنون از کنترل خارج شده و باعث می شود به بدن آسیب برسد. از کنترل خارج شدن سیستم ایمنی بدن می تواند منجر به شوک سپتیک یا شوک عفونی شود (شوک سپتیک یا شوک عفونی یک مشکل پزشکی حاد است که در آن به دلیل جراحت ناشی از عفونت (معمولا عامل اصلی عفونت باکتری است اما قارچ یا انگل هم می توانند عامل عفونت باشند) گندخونی، ایجاد می شود و این گند خونی به کاهش خطرناک خون و بی نظمی در سلول ها می انجامد. سپس فشار خون به طرز خطرناکی پایین می آید و اندام ها کارکرد خود را کاهش می دهند و یا به طور کامل از کار می افتند.

سندرم تنفسی حاد ناشی از التهاب گسترده در ریه ها باعث می شود بدن به اندازه کافی اکسیژن برای ادامه حیات دریافت نکند، این می تواند تصفیه خون را در کلیه ها متوقف کند و به روده آسیب برساند.

دکتر بهارات پانخانیا (Bharat Pankhania) گفت: ویروس چنان التهاب بزرگی را ایجاد می کند که شما را از پای درمی آورد و به نارسایی چند عضو تبدیل می شود.

اگر سیستم ایمنی بدن نتواند ویروس را شکست دهد، ویروس در همه جای بدن پخش خواهد شد و صدمات بیشتری را به بدن وارد می کند.

درمان در این مرحله بسیار تهاجمی خواهد بود و این می تواند شامل ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation، اکسیژناسیون غشایی برون‌ پیکری تکنیکی است که برای فراهم ساختن حمایت قلبی و تنفسی خارج از بدن با هدف احیای قلبی – تنفسی فردی که سیستم گردش خون و تنفس وی نمی تواند اکسیژن کافی برای ادامه حیات را فراهم کند، به کار می‌رود) باشد.

این روش در اصل یک ریه مصنوعی است که خون را از طریق لوله های ضخیم از بدن خارج می کند به آن اکسیژن می رساند و دوباره آن را پمپ می کند.

اما سرانجام این آسیب می تواند به میزان کشنده ای برسد و در این مرحله اعضای بدن دیگر قادر به زنده نگه داشتن بدن نیستند.

نحوه عملکرد ویروس کرونا

پزشکان شرح داده اند که چگونه برخی از بیماران حتی با وجود تلاش های زیاد پزشکی درگذشته اند.

در ژورنال پزشکی The Lancet (یکی از معتبرترین و مشهورترین هفته ‌نامه ‌های پزشکی) ذکر شده است که دو بیمار اولی که در بیمارستان جینی نیتان (Jinyintan) در ووهان چین درگذشتند، به ظاهر سالم بودند اما آن ها به مدت طولانی سیگاری بودند و این باعث ضعف ریه هایشان شده بود.

مورد اول یک مرد 61 ساله بود که در همان ابتدای ورود به بیمارستان دچار ذات الریه شدید شده بود. تنفس وی بسیار سخت شده بود و علی رغم اینکه برایش دستگاه تنفس گذاشته بودند، ریه های وی از کار افتاد و ضربان قلبش متوقف شد. وی 11 روز پس از بستری شدن درگذشت.

بیمار دوم، یک مرد 69 ساله دارای سندرم تنفسی حاد بود. به او دستگاه ECMO وصل کرده بودند اما این برایش کافی نبود. وی در اثر فشار خون، ذات الریه و شوک سپتیک درگذشت.

منابع:

https://www.bbc.com/news/health-51214864

https://www.bbc.com/news/health-51800707

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis

2 دیدگاه در “نحوه عملکرد ویروس کرونا بر بدن چگونه است؟

  1. نعیمه مومنی گفت:

    سلام من خیلی نگران این مسئله بودم خیلی کمکم کردین ممنونم از سایت پرمحتواتون

    1. سلام دوست عزیز وقت بخیر
      از تاخیر احتمالی بابت جوابگویی عذرخواهی میکنم .
      ما انجام وظیفه کردیم دوست عزیز
      —————————————————————————————————————————————————
      برای اطمینان بیشتر نسخه ی دکتر را برای همکارانم ارسال کنید تا مشاوره ی بهتری به شما بدهند .
      شماره واتس آپ : 09399333093
      شماره تماس : 65011529

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *