آیا ویروس کرونا از طریق چشم منتقل میشود؟
چشم ما ممکن است نقش مهمی در گسترش و پیشگیری از شیوع ویروس کرونای جدید دیده شده در سراسر جهان داشته باشد. کارشناسان میگویند مراقبت از چشم و همچنین دست و دهان می تواند باعث کاهش سرعت شیوع ویروس کرونا شود. به همین دلیل در شیوع ویروس کرونا و مبتلا شدن به آن، چشم عضو بسیار مهمی است. به عنوان مثال، یک پزشک دانشگاه پکینگ (Peking University) معتقد است که اگر در هنگام درمان بیماران کرونایی از محافظت چشمی برخوردار نباشد، ممکن است به ویروس کرونا مبتلا شود. مقامات پزشکی میگویند اگرچه این امکان وجود دارد، اما بعید است. برای کاهش خطر ابتلا به ویروس کرونا، از دست زدن به چشمها، بینی و دهان با دستهای نشسته خودداری کنید. غشاهای مخاطی (غشایی که حفرههای مختلف داخل بدن را پر میکند) مستعد انتقال ویروس هستند.
ویروس کرونا چیست؟
گزارشهای مربوط به ویروس کرونای (coronavirus) جدید (همچنین به آن کووید-19 (COVID-19) نیز گفته میشود) نشان میدهد، این ویروس اولین بار در اواخر دسامبر سال 2019 در ووهان چین ظاهر شده است.
ویروس کرونا گروهی از ویروسهای رایج است. طبق اظهارات كتابخانه ملی پزشکی آمریكا، بعضی از آنها فقط روی حیوانات (مانند خفاشها، گربه ها، شترها و گاوها) تأثیر میگذارند و برخی دیگر نیز بر روی انسان هم موثرند.
کووید-19 میتواند باعث بیماریهای ناچیزی مانند سرماخوردگی یا بیماریهای سختتری مانند برونشیت، ذاتالریه و نارسایی کلیه شود. در شدیدترین موارد هم ممکن است تهدیدکننده زندگی باشد. طبق گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، این هفتمین نوع شناخته شده از ویروس کرونا است.
ویروس کرونا جدید چه ارتباطی با چشمان شما دارد؟
بیمارانی که به ویروس کرونا جدید مبتلا شده اند، ممکن است علائم چشمی داشته باشند.
التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت (ملتحمه (conjunctiva) غشاء نازک و شفافی است که روی سفیدی چشم (صلبیه) و سطح داخلی پلکها را پوشاندهاست) التهاب غشایی است که مردمک چشم را میپوشاند که اغلب به آن «چشم ارغوانی» نیز گفته میشود. التهاب ملتحمه اغلب سوزش چشم، قرمزی، رطوبت و اشک ایجاد میکند.
التهاب ملتحمه ویروسی که با عفونتهای تنفسی فوقانی (سرماخوردگی، آنفولانزا و غیره) همراه است، بیماری شناخته شده ای است و ممکن است نشانهای از ورود ویروس کووید-19 به بدن باشد. طبق مطالعات اخیر بیمارستانهای سراسر چین که در مجله پزشکی New England منتشر شده است، در هر 1099 بیمار مبتلا به ویروس کرونا، 9 نفر (0.8%) دارای التهاب ملتحمه یا قرمزی چشم هستند.
طبق یک مطالعه در مجله ویروس شناسی پزشکی از 30 بیمار بستری مبتلا به ویروس کووید-19، فقط یک بیمار مبتلا به التهاب ملتحمه بود. براساس این اطلاعات، احتمال بروز التهاب ملتحمه کم است.
اگر احساس ناراحتی میکنید، با پزشک خانواده خود تماس بگیرید. اگر شک دارید که به التهاب ملتحمه دچار شده اید، با پزشک چشم در نزدیکی خود تماس بگیرید. پيشنهاد ميشود كه بيماران، بدون تماس تلفني قبلي به مراكز پزشكي و مراقبت از چشم مراجعه نكنند تا به شيوع ويروس کرونا كمك نكنند. تماس تلفنی به مراکز درمانی اجازه میدهد تا برای ویزیت شما آماده شوند و بیماری شما را تشخیص داده و معالجه کنند.
ارتباط بین انتقال ویروس کرونا و چشمان شما پیچیده است.
طبق گفتههای CDC تصور میشود که اغلب کووید-19 از فردی به فرد دیگر از طریق هوا یا قطرات تنفسی، وقتی که شخص سرفه یا عطسه میکند سرایت پیدا میکند و درست مانند ویروس آنفولانزا گسترش مییابد. این قطرات میتوانند در دهان یا بینی افرادی که در همان نزدیکی هستند، بروند یا احتمالاً به داخل ریهها نفوذ کنند.
کارشناسان پزشکی مطمئن نیستند که آیا کسی میتواند با لمس یک سطح یا اشیاء، مانند یک میز یا دستگیره در، که روی سطح آن ویروس کووید-19 قرار دارد و سپس لمس دهان، بینی یا احتمالاً چشمانش، با این ویروس ارتباط برقرار کند.
وانگ گوانگفا (Wang Guangfa) متخصص بیماریهای تنفسی دانشگاه پکینگ، معتقد است که هنگام ارتباط با بیماران در کلینیکهای بهداشتی چین، به کووید-19 مبتلا شده است.
وانگ گزارش داد كه چشم چپ وی بعد از آن دچار التهاب شد و به دنبال آن تب و سپس بلغم در بینی و گلو وی مشاهده شد، و سپس بیماری وی ویروس کرونا تشخیص داده شد.
به نقل از South China Morning Post وانگ فکر میکرد که ویروس به چشم چپ وی وارد شده است زیرا او از عینک محافظ استفاده نکرده بود.
دکتر جان ایوانز پترسون (Jan Evans Patterson)، استاد پزشکی و آسیب شناسی بخش بیماریهای عفونی در دانشکده پزشکی Long School در UT Health San Antonio (این دانشکده، بزرگترین دانشکده پزشکی جنوب تگزاس است) تأیید میکند که ممکن است مواردی مانند وانگ اتفاق بیفتد.
به گفته وی، در وضعیت وانگ قطرات تنفسی ممکن است از یک فرد آلوده به چشمهای شخص یا سایر غشاهای مخاطی شخص وارد شود.
دکتر استفان توماس (Stephen Thomas)، رئیس بیماریهای عفونی در دانشگاه پزشکی SUNY Upstate در سیراکوز نیویورک، میگوید: بهطور کلی، انتقال کووید-19 با ناشناختههای بسیاری همراه است و انتقال آن از طریق تماس دستی به چشم امری محتمل اما بعید است.
علائم ویروس کرونا جدید چیست؟
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، علائم کووید-19 شامل بیماری تنفسی خفیف تا شدید به همراه تب، سرفه و مشکلات تنفسی است. علائم دیگر شامل آبریزش بینی، گلودرد و سردرد است.
بیشتر افراد فقط علائم خفیف دارند. اما برخی از افراد، معمولاً با عوارض پزشکی دیگر، علائم شدیدتری از جمله ذات الریه را نشان میدهند که میتواند کشنده باشد.
پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، این علائم معمولاً بین 2 تا 14 روز بروز میکند.
کووید-19 چگونه تشخیص داده میشود؟
متخصصان مراقبتهای بهداشتی از طریق آزمایشهای نمونههای تنفسی یا خون در آزمایشگاهها، ویروس کرونا را تشخیص میدهند.
آیا واکسن یا درمانی برای ویروس کرونا جدید وجود دارد؟
تاکنون هیچ واکسن یا درمانی برای این ویروسی شناسایی نشده است. بنابراین بهترین روش برای محدود کردن شیوع این ویروس، جداسازی سریع افرادی که به این ویروس مبتلا شدهاند از بقیه افراد است.
چگونه میتوان خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش داد؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) سایتی را با جدیدترین اطلاعات مربوط به شیوع ویروس کرونا ایجاد کرده است.
مراحل توصیه شده توسط CDC برای پیشگیری از ویروس کرونا شامل موارد زیر است:
دستان خود را بارها تمیز کنید و همچنین سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید.
- دستان خود را، مخصوصاً بعد از اینکه در یک مکان عمومی قرار گرفتید یا بعد از سرفه یا عطسه کردن، حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- از دست زدن به چشمها، بینی و دهان خود با دستهای شسته نشده خودداری کنید.
قرار گرفتن در معرض خطر را کاهش دهید
- از تماس نزدیک با افرادی که مریض هستند، خودداری کنید.
- اگر مریض هستید (به جز در موارد مراقبتهای پزشکی)، در خانه بمانید.
در هنگام سرفه و عطسه کردن جلوی آن را بپوشانید.
- در هنگام سرفه و عطسه کردن، جلوی دهان و بینی خود را با یک دستمال یا دستمال کاغذی بپوشانید یا از قسمت داخلی آرنج برای پوشاندن دهان و بینی خود استفاده کنید.
- دستمال کاغذیهای مورد استفاده را در سطل زباله بیاندازید.
- بلافاصله دستان خود را حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید.
- اگر بیمار هستید، صورت خود را با ماسک بپوشانید.
اگر بیمار نیستید: نیازی به استفاده از ماسک صورت ندارید مگر اینکه مراقب کسی باشید که مریض است و قادر به استفاده از ماسک صورت نیست. ماسکهای صورت ممکن است کمبود موجودی داشته باشند و آنها را باید برای مراقبان سلامت و پزشکان و پرستاران در معرض خطر، ذخیره کرد.
پنج روش برای کمک به خود و دیگران:
اگر از لنزهای چشمی استفاده میکنید، برای مدتی عینک را جایگزین آن کنید.
دارندگان لنزهای چشمی، بیش از حد متوسط چشم خود را لمس میکنند. دکتر تولی توصیه میکند: در بیشتر مواقع از عینک استفاده کنید بهخصوص اگر تمایل دارید زیاد چشمان خود را لمس کنید. استفاده از عینک باعث کاهش تحریک چشم میشود و شما را مجبور به مکثکردن قبل از لمس چشم میکند.
اگر همچنان به استفاده از لنزهای چشمی ادامه می دهید، باید یک سری نکات بهداشتی را رعایت کنید تا احتمال ابتلا به عفونت چشم را کم کنید.
استفاده از عینک ممکن است لایه ای از محافظت ایجاد کند.
لنزهای اصلاحی یا عینک آفتابی میتوانند از چشم شما در مقابل قطرات تنفسی آلوده محافظت کنند. اما آنها امنیت 100% را تامین نمیکنند. این ویروس هنوز میتواند از طرفین و بالا و پایین شیشه های عینک به چشم شما برسد. اگر مراقب بیمار یا یک فرد بالقوه در معرض خطر ابتلا هستید، عینک ایمنی و حفاظدار ممکن است گزینه بهتری برای استفاده باشد.
معاینه چشم خود را به تعویق نیندازید اما احتیاط کنید.
اگر به دنبال معاینه چشم هستید، ممکن است از مراجعه به مطب پزشک عصبی شوید. چشم پزشکان روزانه با بسیاری از بیماران روبرو میشوند. در طول معاینه، صورت پزشک فقط چند اینچ از شما فاصله خواهد داشت. اما مطمئن باشید که چشم پزشکان، مانند همه متخصصان پزشکی، دستورالعملهای بهداشتی و ضد عفونی دقیق را رعایت میکنند.
ممکن است متوجه برخی تغییرات در روال معمول شوید:
- چشم پزشک شما ممکن است از حفاظ پلاستیکی خاصی در هنگام معاینه چشم استفاده کند.(مانند دکتر اریک گریسر (Eric Grieser) در تصویر زیر) این وسیله کمک میکند تا تبادل نفس بین بیمار و پزشک کاهش یابد.
- چشم پزشک شما ممکن است ماسکی را با حفاظ پلاستیکی بر روی چشمان خود ببندد.
چشم پزشکان اقدامات احتیاطی زیر را توصیه میکنند:
- اگر سرفه یا تب دارید، ضروری است قبل از موعد با پزشک خود تماس بگیرید و به او اطلاع دهید. اگر ویزیت شما اضطراری نباشد، ممکن است از شما بخواهند که در خانه بمانید.
- اگر بیمار هستید، پزشک ممکن است از شما بخواهد که از یک پوشش محافظ یا ماسک استفاده کنید و در یک اتاق مخصوص منتظر بمانید تا از دیگر بیماران جدا باشید.
- پزشک شما ممکن است صبر کند تا بعد از معاینه چشمانتان با شما صحبت کند یا به سؤالات شما پاسخ دهد.
- اگر سرفه یا عطسه میکنید، از میکروسکوپ فاصله بگیرید و صورت خود را با دستمال کاغذی بپوشانید و هرچه زودتر دستان خود را با آب و صابون بشویید.
اگر میتوانید داروهای تجویز شده برای چشم را تهیه و ذخیره کنید.
کارشناسان به بیماران توصیه میکنند داروهایشان را تهیه و ذخیره کنند، بنابراین در صورت قرنطینه یا عدم موجودی دارو در بازار در هنگام شیوع ویروس، داروی کافی داشته باشند. اما این برای همه افراد امکان ندارد. اگر بیمه شما به شما این امکان را میدهد که بیش از 1 ماه از داروهای ضروری چشم مانند قطره گلوکوم (glaucoma) استفاده کنید، باید این کار را انجام دهید. برخی از بیمهگران تأمین 3 ماهه دارو را در مواقع بحرانی به عهده میگیرند. در صورت بروز مشکل در تأیید شرکت بیمه خود، از داروساز یا چشم پزشک خود بخواهید که به شما کمک کنند. و همیشه قبل از اتمام دارو، داروی جایگزین را تهیه کنید.
از مالیدن چشمان خود خودداری کنید.
همه ما این کار را انجام میدهیم. در حالیکه ترک این عادت طبیعی دشوار است، انجام این کار خطر عفونت را در پی دارد. اگر احساس خارش در چشمان خود دارید و یا حتی برای تنظیم عینک خود، به جای انگشتان از یک دستمال کاغذی استفاده کنید. خشکی چشم میتواند منجر به مالش بیشتر چشم شود، بنابراین قطرههای مرطوبکننده چشم را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. اگر به هر دلیلی باید چشمان خود را لمس کنید، ابتدا دستان خود را حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید.
و در آخر:
- سونال تولی (Sonal Tuli) چشم پزشک و سخنگوی آکادمی چشم پزشکی آمریکا میگوید: «یادآوری این نکته حائز اهمیت است که اگرچه نگرانی زیادی در مورد ویروس کرونا وجود دارد اما اقدامات احتیاطی میتواند خطر آلودگی شما را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین دست های خود را زیاد بشویید، بهداشت لنزهای چشمی خود را حفظ کنید و از لمس و دست زدن به بینی، دهان و به خصوص چشمان خود خودداری کنید.»
- طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، اگر این امکان را دارید که در معرض تماس با فرد مبتلا به ویروس کرونا قرار بگیرید، شما باید مجهز به عینک محافظ، ماسک جراحی، لباس پزشکی، دستکش پزشکی و ماسک اکسیژن یکبار مصرف باشید.
- اگر فکر میکنید شخصی به ویروس کرونا مبتلا است، بهتر است 6 فوت (تقریبا 21 سانتیمتر) از او فاصله داشته باشید.
- برای ضدعفونی کردن دست از مایع ضدعفونی کنندهای استفاده کنید که حداقل 60 درصد الکل داشته باشد.
منبع